Jan-Willem en Joke Grievink zijn meer dan 50 jaar actief in de Foodsector en ook 40 jaar op gebied van Christelijk Leiderschap.


Deze website is bedoeld om hun ervaringen te delen. ConCeption was hun bedrijf, maar vanwege pensionering zijn die activiteiten per juli 2024 beëindigd. Jan-Willem en Joke zijn echter wel beschikbaar voor advies.

Op deze website vindt u een doorsnee van hun ervaringen en informatie via publicaties.

De expertises van Jan-Willem Grievink blijven actueel

Jan-Willem blijft actief in (en betrokken bij)

  • Christelijk leiderschap voor kerken en organisaties
  • Counseling rond huwelijken
  • Preken in kerken en op ‘Events’
  • Het verkrijgen en uitdragen van inzichten in de foodbranche
  • Spreekbeurten en presentaties over de foodsector
  • Lesgeven over alle veranderingen rond deze onderwerpen
  • Schrijven over deze onderwerpen

Jan-Willem en Joke Grievink

over Christelijk Leiderschap

en de Foodsector

Joke Grievink is (meer dan) de rechterhand van Jan-Willem bij alle activiteiten.

Als boekhouder en office manager was zij ook de praktijk-ondersteuner van ConCeption en het FSIN.

In Counseling trajecten van verzorgt Joke diverse 1-op-1 gesprekken en geeft adviezen. In huwelijkscounseling heeft Joke een bepalende rol in alle sessies.

Als Foodshopper en liefhebber van koken heeft Joke diverse concepten in zowel Foodretail en Foodservice geanalyseerd, in binnen- en buitenland.

Achtergrond Food Expertise

Jan-Willem Grievink

Jan-Willem is in 1971 begonnen als inkoper bij een regionale supermarktketen in de Achterhoek. Later werd hij redacteur en hoofdredacteur bij vakbladen voor de foodsector en marketingmanager bij een leverancier in de foodsector. In 1996 werd hij commercieel directeur bij de Prisma Food Groep, een organisatie met de winkelformules Golff, Meermarkt en Attent. Vervolgens is Jan-Willem voor E&Y Consulting (later Capgemini) betrokken geweest bij diverse verbetertrajecten in fusies in de foodsector. In 1999 en 2001 was hij voor deze organisatie de Leading Researcher voor grote onderzoeken naar de toekomst van de foodsector. In 2002 leidde dat tot het grote internationale rapport "State of the Art in Food". Voor dat onderzoek heeft JW meer dan 60 diepte-interviews gehouden met CEO's in verschillende continenten, waaronder Australië, Zuid Korea, de USA, Canada en tientallen Europese landen. Jan-Willem en Joke hadden in 1994 hun bedrijf ConCeption opgericht van waaruit voor de verschillende opdrachtgevers werd gewerkt.

Dit State of the Art in Food onderzoek heeft geleid tot de oprichting van het FoodService Instituut Nederland in 2003.

Jan-Willem ontdekte dat in verschillende landen geen sprake was van een strijd om het marktaandeel, maar veel meer een strijd om het maagaandeel. Vooral in de VS keek men veel meer naar het gedrag van de foodconsument (de FoodShopper). Die kocht zijn kCal voortdurend in verschillende kanalen en de buitenshuisconsumptie was daar al goed voor circa 50% van de totale bestedingen aan voedings- en genotmiddelen. In Nederland was de hele foodsector qua beleid echter nog gefocust op afzonderlijke kanalen.

Dat dit moest veranderen begon ook in ons land duidelijk te worden en daardoor kon het FSIN worden opgericht als een Kennisinstituut voor de brede foodsector dat zowel de consumptie thuis als buitenshuis in kaart brengt in relatie tot de verschillende kanalen waar die FoodShopper zijn behoeften wil vervullen. Jan-Willem is vanaf de oprichting in 2003 als founding father de directeur geweest van het FSIN tot mei 2020.

Sinds mei 2020 is Inga Blokker de directeur van het FSIN.


Ze werkt voor het FSIN vanuit haar eigen bedrijf: The Food Research Company. Inga was als dochter van Joke en Jan-Willem al vanaf haar tienerleeftijd betrokken bij het FSIN.

Voor meer informatie kun je op haar LinkedIn profiel klikken of op de websites van het FSIN of dat van The FoodResearchCompany.

Jan-Willem is nog adviseur voor beide organisaties.

Meer info over Jan-Willem zie zijn LinkedIn profiel.

WAT IS DE ACHTERGROND VAN JAN-WILLEM EN JOKE ROND

CHRISTELIJK LEIDERSCHAP

Jan-Willem en Joke waren al voor hun huwelijk betrokken bij het leiden van jeugdgroepen in hun kerk. In hun huwelijk is dat doorgegaan. Joke heeft zich de eerste 20 jaar geconcentreerd op het eigen gezin met 5 dochters en was ook de gastvrouw thuis. Sinds 1994 is ze veel meer betrokken bij dit onderwerp.


Jan-Willem sprak al relatief jong in kerken, was bezig met Bijbelstudie en leerde leidinggeven in de praktijk (vooral seculier), ondersteund door een opleiding general management bij De Baak.

In 1994 werd hij interim-directeur Algemene Zaken bij de Evangelische Omroep. Zijn taak was het ontwikkelen van leiderschap en organisatie aanpassingen voor de snel gegroeide Omroep. Het was een parttime functie náást zijn leiderschapsfuncties in de foodsector. Bij de EO ontstond dan ook zijn interesse voor Christelijk Leiderschap, nog versterkt door het eveneens parttime voorzitterschap van Willow Creek Nederland, een netwerkorganisatie die juist gericht was op het ontwikkelen van verantwoord leiderschap in de kerk.

De ervaringen van Jan-Willem bij de EO, bij Willow Creek en in kerken, náást zijn ervaringen rond leiderschap in seculiere bedrijven, lieten hem zien dat er een groot verschil mag zijn tussen leidinggeven in een seculier bedrijf en in een christelijke organisatie.


Dat heeft geleid tot het schrijven van een "vakboek" met de titel

Hand- en Hartsboek Christelijk Leiderschap dat in 2011 verscheen.In dit boek zijn theorie, theologie en praktijk over christelijk leiderschap gecombineerd. Ondersteund met praktijkvoorbeelden.


Dit boek is nog steeds (beperkt) beschikbaar en kan worden besteld door een mail te sturen aan

Joke@ConCeption.nl.

Op basis van dit boek hebben Jan-Willem en Joke diverse kerken en christelijke organisaties geholpen met de verschillende vraagstukken waar oudsten en voorgangers (maar ook directies van christelijke organisaties) vaak mee te maken krijgen.

Jan-Willem is jarenlang voorzitter geweest van Vrij Zijn, terwijl Joke daar als vrijwilligers manager actief was.

Op dit moment zijn we beiden actief in TripleCord, een organisatie die zich bezighoudt met het (opnieuw) tot bloei laten komen van christelijke huwelijken.

Over dit onderwerp hebben we samen ook het boek "Werkplaats Huwelijk" geschreven.

Bestellen? Mail naar: Joke@ConCeption.nl

Onze ervaring beschikbaar stellen aan anderen

Het grote voordeel van 'grijze haren'

Als je wat ouder bent, dan heb je al duizenden fouten achter de rug. Dat is bij ons ook zo. We hebben - vooral ook vanwege ons christen-zijn - geleerd van onze fouten. We zijn als het ware geschoold door de praktijk van ons leven met God en die leerschool zal nooit ophouden. Maar we kunnen nu wel anderen helpen in hun ontwikkelingsproces.

Dat doen we op drie terreinen.

De Foodsector

We houden van de foodsector, een vakgebied dat dicht bij mensen staat. Eten doen we allemaal, elke dag en ons consumptiegedrag gaat verder veranderen. Wat gaat dit betekenen voor de hele voedselketen?

We gaan steeds meer 'gemak' toepassen in ons leefgedrag en gelijktijdig moet ons eetgedrag meer passen bij onze lifestyle.

Christelijk Leiderschap

We hebben zowel vanuit de praktijk als vanuit de theorie geleerd wat leidinggeven betekent. Grotendeels als christen in seculiere organisaties en later ook in christelijke organisaties en kerken. Wat zijn de mitsen en maren rond dit onderwerp?

Hoe mooi is het als je vanuit je eigen ervaring (en kennis) anderen kunt helpen.

Werkplaats Huwelijk

We begeleiden al tientallen jaren huwelijken. Het begon met jonge stelletjes helpen in hun huwelijksvoorbereiding. De laatste 20 jaar vooral ook echtparen helpen hun huwelijk weer op de rit te krijgen en tot bloei te laten komen. Veel heeft te maken met het ontdekken van alle elementen die een huwelijk bouwen en de ruis op elk van die terreinen opruimen.

Contact opnemen kan en mag

Wil je meer van ons weten, lees dan wat we hebben geschreven

Hand- en Hartsboek Christelijk Leiderschap

Het praktische werkboek waarin Jan-Willem (met input van Joke) zijn levenslessen over Christelijk Leiderschap heeft weergegeven.

Wat kun je als (christelijk) echtpaar doen om je huwelijk (opnieuw) tot bloei te laten komen? Welke bouwstenen moet je daarbij betrekken?

Contact opnemen met Joke of Jan-Willem

We zijn beschikbaar om onze ervaringen te delen met anderen. Gericht op de drie onderwerpen die hiervoor zijn genoemd: 1. Huwelijken helpen (weer) tot bloei te laten komen. 2. Het vraagstuk van leiding geven in kerken en christelijke organisaties. 3. Bedrijven in de foodsector die zich verder willen ontwikkelen.

Je kunt bellen of mailen naar:

janwillem@conception.nl

joke@conception.nl

Joke: 06 83 20 73 62

JW: 06 53 232 772