ConCeption

Nieuws over de foodsector - over leiderschap - en over veranderprocessen

Terug

Foodservice in de startblokken

Geplaatst op: donderdag 13 juni 2013 09:56

De omzet in de buitenshuisconsumptie in 2013 valt tot nu toe zwaar tegen. Vele concepten krijgen minder klanten en noteren lagere bestedingen. Toch is de sector optimistisch. Dat komt omdat vrijwel alle onderliggende factoren, die maken dat consumenten meer buiten de deur gaan consumeren, op 'groen' staan. Er staan er slechts twee op 'rood': het consumentenvertrouwen en het besteedbaar inkomen.

Die twee grote putdeksels maken dat de fontein nog niet kan gaan spuiten. Het consumentenvertrouwen in Nederland is het laagste van West Europa. Overbodig laag! En dat cijfer wordt versterkt door het slechte weer van de eerste 5 maanden. Het besteedbaar inkomen van Nederlanders staat in 2013 inderdaad onder druk, maar dat zou zich in 2014 moeten verbeteren. Nederlandse huishoudens zijn al vijf jaar lang extreem aan het sparen. De signalen dat Nederlanders weer zullen uitgeven beginnen zich ook af te tekenen. 2014 zou een kentering kunnen opleveren. Zeker als ook de huizenmarkt zich in 2014 voorzichtig gaat herstellen.

De 'groene' factoren die voor groei in de buitenshuisconsumptie moeten zorgen, zijn sterk. De consument wil grote delen van de week minder tijd in de keuken thuis doorbrengen. Hij zoekt gemak. De invulling daarvan zal vaker buitenshuis plaatsvinden. De consument wil reizen en consumeren vaker combineren. Hij wil buiten de deur meer tijd doorbrengen met vriendengroepen. Hij merkt dat buiten de deur 'lekkere en gezonde' producten te krijgen zijn. Hij ziet dat het buiten de deur eten minder duur is geworden. En... hij is aangenaam verrast door de vele innovaties die de sector zelf laat zien. Talloze kwaliteitsimpulsen komen op de consument af. Van de grote ketens (La Place, McDonalds, Van der Valk, Hema, Ikea, Postilion, Bagles and Beans) tot en met honderden kleine vernieuwers, ze geven de consumenten voldoende excuses om de vraag 'waar zal ik vanavond gaan eten' te beantwoorden met: 'buitenshuis'.

Het jaar 2013 gaat de geschiedenisboeken in als een 'slecht jaar', maar ook als een jaar waarin de omslag zichtbaar wordt. De bodem van de put is bereikt, zo lijkt het!