ConCeption

Wie schrijft die blijft... of toch niet?

Terug

Kunnen we vers exporteren naar China en India?

Gepubliceerd op: 24 februari 2012
Categorie: Foodretail

“Dat de economieën van China en India gaat groeien is geweldig voor West-Europa. Dat bevordert onze exportkansen”. Ik heb die uitspraak afgelopen jaar al heel vaak gehoord en die werd als een soort troost uitgesproken richting boeren en tuinders onder het motto: ‘even doorbijten jongens, straks hebben we exportkansen zat…’.

Ik denk dat er maar heel beperkt Nederlandse agriproducten geëxporteerd kunnen worden naar het verre Oosten. Want er komt een andere trend bij: groeiende weerstand tegen voedseldominantie en gesleep met voedsel over de aardbol. De roep om productie van basisvoedsel zoveel mogelijk in het eigen marktgebied te laten plaatsvinden, wordt steeds luider.
Herman Wijffels heeft dat op zijn manier ook op de agenda gezet. Als oud-directeur van de Rabobank en voorzitter van de SER heeft hij autoriteit. Wijffels vindt dat de voedseleconomie in dienst moet staan van de mensen en niet andersom. Hij betoog was een waarschuwende vinger tegen de alsmaar doorgaande schaalvergroting binnen de foodsector. Ik denk dat hij gelijk heeft en gelijk gaat krijgen. China en India worden grootmachten en het welvaartsniveau op die plekken stijgt enorm. Dat krijgt grote invloed op het oude West-Europa. Maar het is een illusie is te denken dat wij in de toekomst (bijvoorbeeld) zo maar ongebreideld tomaten, paprika’s en komkommers kunnen gaan exporteren naar dat soort landen. Onze agrisector is wereldberoemd geworden vanwege het productiviteitsdenken, vakmanschap dat nodig is voor het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Maar die kunde heeft niet alleen een keerzijde (duurzaamheid), maar (in eigen land) ook een levenscyclus. Boeren en tuinders doen er goed aan zich voor te bereiden op een veranderende werkelijkheid.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen