ConCeption

Wie schrijft die blijft... of toch niet?

Terug

Kiezen Jumbo, Plus en EMTE voor Cruijf of Van Gaal?

Gepubliceerd op: 24 februari 2012
Categorie: Foodretail

Jumbo en EMTE moeten binnenkort een vraag beantwoorden: willen zij echt helemaal voor zelfstandigen gaan of willen ze primair een strakke formule-organisatie zijn waar ondernemers ook van mogen profiteren?

Veel besluitvorming rond en met zelfstandigen hebben te maken met democratische processen. De meerderheid besluit voor het geheel. Dat werkt vernieuwing tegen en belemmert het succes van innovatieve ondernemers. Een centrale of hoofdkantoor wil het grote geheel managen en de grootst gemene deler dienen. Topondernemers die ‘anders’ willen omdat ze zich van het gemiddelde willen onderscheiden, zijn dan lastig. Dat probleem is van alle eeuwen maar wordt nu steeds meer zichtbaar omdat er maar zo weinig organisaties meer overblijven. En alle formulehuizen hebben te maken met briljante, talentvolle, middelmatige en slechte ondernemers. Dat gaat een groter probleem worden dan ooit tevoren.

Volgens mij moeten we niet alleen vestigingspunten gaan uitruilen, ook een ruilverkaveling van ondernemers is onontkoombaar. Een steengoede ondernemer moet vrijheid krijgen van zijn formule om de markt naar zijn hand te zetten. Mijn stelling is dat je een organisatie kunt bouwen rond de absolute top van zelfstandige ondernemers, de individualisten. De Cruijff strategie. Mensen die de basis van de formule als fundament gebruiken, maar daar nog 25% meerwaarde aan kunnen toevoegen omdat ze zoveel individuele klasse hebben. Ik heb het niet alleen over assortiment, maar over allerlei vormen van meerwaarde. Daarnaast kunnen binnen zo’n formulehuis ook nog een aantal talentvolle ondernemers een plek vinden.
Daarnaast is er de Van Gaal lijn. De lijn van het perfecte centrale systeem en een grote mate van discipline. Geschikt voor ondernemers die de formule goed invullen en vertalen naar een optimale situatie binnen het marktgebied. En tot slot heb je ook nog ondernemers die dat niet kunnen (of willen). Voor die ondernemers, die vooral gastheer en beheerder willen zijn, moet er een veel pretentielozere formule komen, de Jupiler League. Met een organisatie die een probleemloze commodityformule uitrolt waar je als gastheer of beheerder je brood verdient. En de restgroep? Die moet stoppen en afdelingschef worden in een winkelorganisatie.

Maar hoe bereik je nu zo’n situatie? Dat kan alleen door ruilverkaveling en basiskeuzes. Jumbo en C1000 moeten toch al het nodige uitruilen of verkopen. Wellicht kunnen zij (samen met Plus) zo’n uitruil in gang zetten? Zowel Jumbo als Plus zijn ideale formules waar je als uitblinkende zelfstandige ondernemer een flink stuk meerwaarde voor klanttevredenheid en marktdominantie kunt toevoegen. Als… die formulehuizen daar voor open gaan staan! De vraag is of ze zo’n Cruijff strategie aandurven?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen