ConCeption

Wie schrijft die blijft... of toch niet?

Terug

Betalingsgedrag supermarktketens desastreus voor foodsector

Gepubliceerd op: 2 juli 2012
Categorie: Foodretail

Hoe komt het nou dat er niet veel meer rumoer ontstaat over het achteloos oprekken van de betalingstermijnen van retailers tot pakweg 90 dagen. Terecht zeggen de insiders dat dit schaamteloos misbruiken van leverancierskrediet alleen bedoeld is als een handige truc waarmee sommige retailers opvallende overnames goedkoop hebben kunnen financieren.

Maar hoe komt het nou dat er zo weinig protest is vanuit leveranciers zelf? Zij krijgen een kwartaal lang hun goederen niet betaald! In die tijd hebben retailers die goederen al vier tot zes keer verkocht! Als dat beleid in de hele foodsector zou worden doorgevoerd, dan gaat dat onverantwoord grote consequenties hebben. Reken maar even met me mee.
Alleen al in het foodretailkanaal wordt er wekelijks voor ruim 200 miljoen Euro gefactureerd door leveranciers aan de retailers. In een kwartaal gaat het dus om 2,5 miljard Euro aan waarde dat in de financiële pijplijn blijft hangen!
Laten we voor het gemak eens zuinig inschatten en zeggen dat die retailers in die 12 weken 6 keer een bestelling plaatsen en dus 5 bestellingen allang hebben verkocht en het geld (van klanten) allang op hun rekening hebben staan. Als dit de werkelijkheid gaat worden, dan hebben we het over continu ruim 1 miljard Euro aan leverancierskrediet in handen van de Nederlandse retailers! Dat hoeven diezelfde retailers dus minder te lenen bij de banken. Maar de leveranciers moeten deze kredietfaciliteit wel extra inlenen bij de banken. En ik hoef u niet te vertellen dat dit nogal ‘dure’ contracten zijn. Hierdoor zullen ook vele (eertijds gezonde) leveranciers in grote problemen komen. De grote jongens lossen dat wel op, maar juist de middelgrote en kleine bedrijven kunnen tientallen miljoenen extra kredietfaciliteit gewoon niet trekken. Het wordt tijd dat we hierover een openbaar debat gaan voeren! We hebben die kleinere leveranciers in ons land heel hard nodig! En ik vind het onnodig dat de consolidatie in de foodbranche betaald wordt door de leveranciers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageer op deze blog


Verplicht maar verborgen